Beurs | Bibliotheek | Clubactiviteit | Contact | Historiek | Lidmaatschap | Links | Logo | Muntenpuzzel | Statuten | Fotoalbum | Sponsors

puzzelbol

Muntenpuzzel
 


 

9 meerkeuzevragen crown 1949 Nieuw-Zeeland, voorgenomen koninklijk bezoek

!! OPLOSSING !!


 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

A

L

L

B

L

A

C

K

S


Vragen
1. Waarom ging het voorgenomen koninklijk bezoek niet door?
E - onenigheid tussen Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland
A - de koning was ziek
O - de koning overleed
2. Hoe heette de broer van George VI die troonsafstand deed?
L - Edward VIII M - Charles V  N - William IV
3.  Wat stellen de 4 sterren op de kz voor?
K - de 4 grootste steden: Auckland, Wellington, Hamilton, Christchurch
A - een christelijk kruis
L - het sterrenbeeld Zuiderkruis
4.  Wat stelt het zilvervaren op de kz voor?
M - symbool van het koningschap
P - attribuut dat de koning verondersteld werd te dragen bij zijn bezoek
B - nationaal symbool van Nieuw-Zeeland
5.  Wat is een hei-tiki?
A - verering van de Maori-voorvaderen
E - verering van de heilige dieren van de Maori’s
L - een Maori-halsketting
6. Waarom dragen de Maorivrouwen een hei-tiki rond de hals?
A - om vruchtbaarheid af te smeken
B - om hun Maori-identiteit te tonen
D - als symbool van hun Maori-clan
7.  Wat stelt de figuur op de hei-tiki voor?
C - de godin van de bevalling
R - een klein kind 
S - een aapje
8.  Deze munt is een crown. Hoeveel shilling gaan er in een crown?
L - 20   T - 12 K - 5
9.  Wat is de legering metaal is deze munt?
S - 50 Ag, 40 Cu, 5 Ni, 5 Zn  R - 50 Ag, 50 Cu N - 75 Cu, 25 Ni


Crown 1949 Nieuw-Zeeland, voorgenomen koninklijk bezoek - Leopold Verbist

crown1949NZ.tif
Crown 1949, 38,74 mm, 28,276 g, Ag 50 % Cu 40 % Ni 5 % Zn 5 %, 200.020 ex. Graveur
vz: Hugh Paget, graveur
kz: James Berry (tekening) en Percy Metcalfe (modellering)George VI
Hij werd geboren als Albert Frederick Arthur George in 1895. Hij werd koning van het Verenigd Koninkrijk en van de Britse overzeese gebieden in 1936 tot aan zijn dood in 1952. Hij was van 1936 tot 1947 ook de laatste keizer van Indië en tot 1949 de laatste koning van Ierland. Als tweede zoon van koning George V was hij aanvankelijk niet voorbestemd om zijn vader op te volgen.
Na de dood van Georges V in januari 1936 werd zijn oudste zoon koning als Edward VIII. Minder dan een jaar later deed hij troonsafstand, omdat hij wilde trouwen met de al twee keer gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Dat was toen echter not done. De toenmalige Britse minister-president, Stanley Baldwin, informeerde Edward dat hij niet kon trouwen met mevrouw Simpson én koning kon blijven: hij moest kiezen. Edward VIII koos voor de liefde en deed afstand van de troon, een unicum in de Britse geschiedenis. Zijn jongere broer zag er geweldig tegenop om koning te worden, want hij was verlegen en stotterde. Hij besteeg in december 1936 de troon als George VI, de derde monarch uit het huis Windsor (zie ook de film ‘The King’s speech’ uit 2011 met Colin Firth). 24 uur na zijn troonsbestijging nam het Ierse parlement de External Relations Act aan waardoor de Engelse monarch geen macht meer had in Ierland. Zijn echtgenote hebben we nog gekend als Elizabeth the Queen Mother die 101 jaar werd en overleed in 2002.
De stress van WO II had zijn tol geëist van de gezondheid van George VI. Hij was ook een kettingroker en leed aan longkanker. Hij overleed in 1952 op de leeftijd van 56 jaar. Zijn dochter Elizabeth II volgde hem op.

De crown voor het voorgenomen koninklijk bezoek
In maart 1948 kondigde Buckingham Palace aan dat koning George VI met zijn echtgenote Elizabeth en dochter Margaret vanaf januari 1949 een bezoek van 4 maand zouden brengen aan de overzeese gebieden Australië en Nieuw-Zeeland. De reis zou gebeuren met het slagschip H.M.S. Vanguard. Die aankondiging werd zeer goed ontvangen in Nieuw-Zeeland, dat een traditie kende van koninklijke bezoeken. In april 1948 stelde de Royal Numismatic Society of New Zealand voor aan de minister van Financiën om een crown te slaan bij deze gelegenheid en dat voorstel werd aanvaard. De munten werden geslagen door de Royal Mint in Londen vanaf juli 1948. Op de voorzijde staat het hoofd van de koning en op de keerzijde een zilvervaren, als nationaal symbool van Nieuw-Zeeland, en het sterrenbeeld Zuiderkruis. De keerzijde werd gemaakt naar een tekening van de Nieuw-Zeelander James Berry.
Helaas werd het bezoek van de koning geannuleerd in november 1948 wegens zijn zwakke gezondheid. Op dat moment waren de munten reeds in een schip geladen voor transport naar Nieuw-Zeeland (ca. 6 ton). Ze werden opnieuw uitgeladen en teruggestuurd naar de Royal Mint. In december 1948 werd beslist de munten toch maar in circulatie te brengen. Tenslotte stond er geen tekst op over het koninklijk bezoek en konden ze doorgaan als perfect normale stukken. De munten werden verscheept naar Nieuw-Zeeland in augustus-september 1949 en te koop aangeboden aan het publiek in november 1949 aan face value. Er vormden zich lange rijen mensen bij de banken om zo een crown te kunnen aanschaffen. Het was dus een groot succes. En een winst van 31.000 £ voor de Nieuw-Zeelandse regering was mooi meegenomen.

Het Zuiderkruis
We kennen allemaal de Poolster die in de noordelijke hemelpool staat; d.w.z. in het verlengde van de aardas. Gedurende de nacht blijft de Poolster altijd op dezelfde plaats staan, terwijl de andere sterren er schijnbaar rond draaien. In de oudheid en de middeleeuwen was de Poolster zeer belangrijk voor de navigatie van de schepen.
Evenwel is de Poolster alleen te zien in het noordelijk halfrond. In het zuidelijk halfrond is de Poolster onder de horizon en dus niet te zien. Wat staat er dan wel in de zuidelijke hemelpool? Er staat eigenlijk niets bijzonders maar heel dichtbij staat wel het sterrenbeeld Zuiderkuis bestaande uit vier sterren in kruisvorm. Schepen in het zuidelijk halfrond maakten dus gebruik van het Zuiderkruis voor navigatie.

Crux_constellation_map.png 1920px-Flag_of_New_Zealand.svg.png
Het Zuiderkruis De vlag van Nieuw-Zeeland met het Zuiderkruis


Diverse landen op het zuidelijk halfrond hebben het sterrenbeeld Zuiderkruis in hun nationale vlag opgenomen: naast Nieuw-Zeeland ook Australië, Brazilië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Cocoseilanden en Samoa.

De hei-tiki
De Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland en zijn afkomstig van Polynesië, een eilandengroep in de Stille Oceaan, van waaruit ze ongeveer 700 jaar geleden migreerden. Ze onderhouden tot vandaag angstvallig hun cultuur. Wie kent er niet de haka, een dans die ze uitvoeren voor elke rugbywedstrijd. Rugby is de nationale sport van Nieuw-Zeeland en het nationale team wordt door velen beschouwd als het beste rugbyteam ter wereld. Het team staat bekend onder zijn bijnaam All Blacks die ze hebben gekregen omdat ze altijd met een geheel zwart tenue spelen.

P1010090.JPG heitiki_photo.jpg
Hei-tiki   Maorivrouw met hei-tiki om de hals

                             
Zeer populair bij de Maori is de Tikisnijkunst. Dat zijn beelden in hout of steen in de vorm van figuren uit de Polynesische mythologie.
Een bijzondere tiki is de hei-tiki die vooral gedragen wordt rond de hals door Maorivrouwen. Ze zijn meestal gemaakt in pounamu, een lokale greenstone. De hei-tiki is een symbool van vruchtbaarheid want de figuur erop afgebeeld stelt Hineteiwaiwa voor, de godin van de bevalling. Een hei-tiki werd soms gegeven door de familie aan een vrouw die probeerde zwanger te worden.
De hei-tiki is ook afgebeeld op de bronzen halve penny’s uitgegeven van 1940 tot 1965.

halfpennyNZ1941.tif
Half penny 1941 brons, George VI en hei-tiki, 25,5 mm 5,67 g, schaal 3⁄2


De hei-tiki is een familiebezit en wordt overgedragen van generatie op generatie. Algemeen geloof is dat de hei-tiki een deel van je ziel overneemt, en als de volgende generatie het dan draagt het de vorige generatie met zich meedraagt. De hei-tiki werd soms begraven met een overleden voorouder, en later gerecupereerd. Men gelooft ook dat de hei-tiki kracht opbouwt: een drager wordt beschouwd als helder denkend, opmerkzaam, loyaal en kundig; zijn kracht is zijn karakter.

Bibliografie
Robert Pepping, New Zealand History coined, coins of New Zealand, Wellington 2017.

Wikipedia, George VI van het Verenigd Koninkrijk,
http://nl.wikipedia.org/wiki/George_VI_van_het_Verenigd_Koninkrijk

Wikipedia, Zuiderkruis (Sterrenbeeld), http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuiderkruis_(sterrenbeeld)

Wikipedia, Nieuw-Zeelands rugbyteam, http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw-Zeelands_rugbyteam

Wikipedia, Hei-tiki, http://en.wikipedia.org/wiki/Hei-tiki

 

Top

Numismatica-Herentals - Postbus 105 - 2200 Herentals